Sierd-jan » Specials » Familieweekend

Hoe organiseer je een familieweekend

Hoe organiseer je een familieweekend Het organiseren van een familieweekend of schoolkamp is altijd een heel geregel. Begin hier ruim op tijd mee om alles zo goed mogelijk voor elkaar te krijgen. Denk hierbij aan de accommodatie, de boodschappen, activiteiten die gedaan kunnen worden. Bedenk ook welke activiteiten je wilt doen met de aanwezige personen, de hele tijd alleen maar met elkaar praten, kan ook niet de bedoeling zijn!

Inhoudsopgave


Doelgroep

Heel belangrijk bij het organiseren van een familieweekend of kamp is de doelgroep waar het om gaat. Wie zijn de mensen die mee gaan en zijn er eventueel beperkingen waar rekening mee gehouden moet worden. Voor mensen in een rolstoel is een invalide wc en badkamer wel erg handig. Ook mogen er dan geen drempels in de weg liggen en moet alles gelijkvloers zijn. Voor scholen moet het er niet al te netjes en luxe uit zien. De kans dat er dan schade ontstaat is groter dan met een familie. Zijn er veel kleine kinderen dan moet de locatie kindvriendelijk zijn. Ook alle activiteiten moeten aangepast worden aan de doelgroep, of doelgroepen, die mee gaan naar het kamp of familieweekend.

Locatie

In veel gevallen is de locatie belangrijker dan de accommodatie zelf. Is er een bos in de buurt of een groot terrein waar lekker gespeeld kan worden? Is er veel water in de omgeving of ligt de accommodatie midden in de weilanden en is er in de omgeving amper tot niks te doen. Alles is afhankelijk van de omgeving waar de accommodatie zich bevind. Alle activiteiten hangen hier vanaf.

Activiteiten

Om activiteiten te bedenken is het heel belangrijk om de doelgroep in je achterhoofd te houden. Als er veel kleine kinderen aanwezig zijn moet je niet alleen nachtspelen gaan houden. Heb je oudere kinderen en volwassenen dan zijn nachtspelen juist leuk om te gaan doen. Zo breek je de lange avonden. Overdag is ook veel mogelijk. Alles weer afhankelijk van de locatie. Speurtochten zijn natuurlijk altijd wel mogelijk. Bosspelen kunnen natuurlijk alleen maar in het bos. Heb je een terrein bij de accommodatie dan zijn zes-kampen of spelletjes op de locatie altijd mogelijk. Wel is het heel verstandig om altijd rekening te houden met slecht weer. Heb activiteiten die je dus ook binnen kunt gaan doen.

Catering

Tijdens een kamp of een familieweekend moet er natuurlijk wel gegeten en gedronken worden. Wat er gegeten en gedronken kan worden is natuurlijk afhankelijk van het budget. Je kunt als organisatie zelf gaan koken, maar je kunt ook een cateringbedrijf inhuren om voor het eten te zorgen. Bij sommige accommodaties zijn ook half- of volpension arrangementen bij te boeken. Voor scholen kun je corvee instellen. Om de beurt wordt er dan gekookt. Zorg er wel altijd voor dat wanneer je zelf kookt er voldoende te eten is. Koop ook genoeg drinken in. Zeker in het weekend is dat verstandig want niet overal is op zondag de winkel open om extra eten en drinken in te slaan.
Familieweekend en schoolkamp: accommodatie zoeken

Familieweekend en schoolkamp: accommodatie zoeken

Het organiseren van een familieweekend heeft vaak nogal wat voeten in de aarde. Wie willen er allemaal mee? Wat zijn de kosten? Wat is het totale budget? Met welke wensen moeten en kunnen er rekening…
Familieweekend en schoolkamp: nachtspelen

Familieweekend en schoolkamp: nachtspelen

Tijdens een familieweekend is het een leuk idee om spellen te gaan spelen als het donker wordt. Maar ook tijdens een schoolkamp is het leuk om in het donker het bos in te gaan om daar spellen te gaan…
Familieweekend en schoolkamp: quizavond organiseren

Familieweekend en schoolkamp: quizavond organiseren

Quizzen, iedereen heeft ze vaak genoeg moeten maken en spelen voor familieweekenden, spelavonden of schoolkampen. Steeds weer kreeg je een papier met een grote vragenlijst voor je neus. Steeds weer wa…
Gepubliceerd door Sierd-jan op 14-03-2016, laatst gewijzigd op 11-01-2017. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay