De oorlog die de hele wereld over ging tijdens WO II
De Tweede Wereldoorlog is over de hele wereld bekend en bijna elk land heeft er tussen 1940 en 1945 mee te maken gehad. Vooral in Europa was de oorlog het grootst. In 1938 begon Hitler al aan zijn opmars in Europa om hier het Derde rijk te stichten. Een rijk geheel voor mensen van het zuivere soort (Ariërs). In de jaren 1944 en 1945 werden de Europese landen pas bevrijd door de Russen en de Geallieerden.
Inhoudsopgave
Personen
Tijdens de Tweede Wereldoorlog had je verschillende kopstukken in verschillende landen. Voor de Duitsers was dit natuurlijk Adolf Hitler. Maar zonder de handlangers van Hitler kon ook hij helemaal niks. Ook hij had zijn adviseurs , generaals en veldmaarschalken die voor hem werkten. In Afrika had hij hulp van Erwin Rommel en zonder de hulp van Jaques Stosskopf had Hitler de bunkers in Frankrijk niet gehad, waar hij zijn U-boten veilig kon laten aanmeren. Maar niet iedereen was het met Hitler eens. Claus von Staufenberg heeft aan het einde van de oorlog geprobeerd Hitler te vermoorden, echter mislukte deze aanslag.
Voor de Geallieerden was Montgomery een belangrijke man. Onder zijn leiding werd de landing in Normandië ingezet. Maar ook de slag bij Arnhem (Operation Marget Garden) was zijn idee.
Omdat er mensen zijn die de concentratiekampen hebben overleeft weet de wereld hoe het er daar aan toe ging. In Sobibor zat Shlomo Szmajner. Met zijn hulp is de grootste ontsnapping uit een concentratiekamp mogelijk geweest. Daarna is er een boek geschreven over deze ontsnapping aan de hand van de verhalen van Shlomo. Verder is dankzij zijn hulp en identificatie de kamp commandant van Sobibor opgepakt in Brazilië.
Bombardementen
De Tweede Wereldoorlog is ook niet zonder bombardementen voorbij gegaan. Zowel de Duitsers als de Geallieerden hebben menig bombardement op elkaar losgelaten. Rotterdam was het bombardement waardoor Nederland zich overgaf aan de Duitsers. Engeland daarentegen wenste niet op te geven, ook niet na alle bombardementen op Londen, Liverpool en Manchester. Hun wraak kwam aan het einde van de oorlog, toen ze Dresden en vele andere Duitse steden bombardeerden. Maar misschien wel de ergste bombardementen waren in Japan. Op Hiroshima en Nagasaki kwamen atoombommen terecht, bommen die de Amerikanen op Japan los lieten. Eerder wilden de Japanners ook niet opgeven en de oorlog eindigen.
Operaties en veldslagen
Als je naar de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog kijkt, kom je van alle kanten verschillende operaties tegen. Om Europa te bevrijden werd Operatie Overlord ingezet. Deze staat beter bekend als de landing in Normandië, D-Day. Operatie Market Garden kwam daarna. Hierbij wilden de geallieerden vanuit de lucht de bruggen bij Arnhem en Nijmegen veroveren op de Duitsers. Ook in Afrika werden verschillende operaties gehouden. Operatie Compas en operatie Torch waren twee van de grootste operaties die in Afrika plaats hebben gevonden.
Een hele belangrijke operatie voor Hitler was de slag om de Ardennen (Het Ardennenoffensief). Hiermee heeft Hitler zijn einde uit kunnen stellen en vele slachtoffers kunnen maken in het westen. In het oosten van Europa zaten de operaties en veldslagen vooral in het begin van de oorlog (in ieder geval vanuit de Duitsers). De stad Leningrad werd jarenlang belegerd door de Duitsers. Deze hele belegering begon met operatie Noorderlicht.
Het einde van de oorlog in Europa kwam in zicht door de Russen. Zij moesten oprukken naar Berlijn om die te bevrijden en de oorlog te laten eindigen. Tijdens het Wisla-Oderoffensief wisten de Russen naar het westen op te rukken, waarna ze bij de slag om Berlijn de stad in handen kregen en Hitler besloot zichzelf van het leven te beroven en was de oorlog in Europa voorbij.