Sierd-jan » Specials » Wo ii

De oorlog die de hele wereld over ging tijdens WO II

De oorlog die de hele wereld over ging tijdens WO II De Tweede Wereldoorlog is over de hele wereld bekend en bijna elk land heeft er tussen 1940 en 1945 mee te maken gehad. Vooral in Europa was de oorlog het grootst. In 1938 begon Hitler al aan zijn opmars in Europa om hier het Derde rijk te stichten. Een rijk geheel voor mensen van het zuivere soort (Ariërs). In de jaren 1944 en 1945 werden de Europese landen pas bevrijd door de Russen en de Geallieerden.

Inhoudsopgave


Personen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog had je verschillende kopstukken in verschillende landen. Voor de Duitsers was dit natuurlijk Adolf Hitler. Maar zonder de handlangers van Hitler kon ook hij helemaal niks. Ook hij had zijn adviseurs , generaals en veldmaarschalken die voor hem werkten. In Afrika had hij hulp van Erwin Rommel en zonder de hulp van Jaques Stosskopf had Hitler de bunkers in Frankrijk niet gehad, waar hij zijn U-boten veilig kon laten aanmeren. Maar niet iedereen was het met Hitler eens. Claus von Staufenberg heeft aan het einde van de oorlog geprobeerd Hitler te vermoorden, echter mislukte deze aanslag.

Voor de Geallieerden was Montgomery een belangrijke man. Onder zijn leiding werd de landing in Normandië ingezet. Maar ook de slag bij Arnhem (Operation Marget Garden) was zijn idee.

Omdat er mensen zijn die de concentratiekampen hebben overleeft weet de wereld hoe het er daar aan toe ging. In Sobibor zat Shlomo Szmajner. Met zijn hulp is de grootste ontsnapping uit een concentratiekamp mogelijk geweest. Daarna is er een boek geschreven over deze ontsnapping aan de hand van de verhalen van Shlomo. Verder is dankzij zijn hulp en identificatie de kamp commandant van Sobibor opgepakt in Brazilië.

Bombardementen

De Tweede Wereldoorlog is ook niet zonder bombardementen voorbij gegaan. Zowel de Duitsers als de Geallieerden hebben menig bombardement op elkaar losgelaten. Rotterdam was het bombardement waardoor Nederland zich overgaf aan de Duitsers. Engeland daarentegen wenste niet op te geven, ook niet na alle bombardementen op Londen, Liverpool en Manchester. Hun wraak kwam aan het einde van de oorlog, toen ze Dresden en vele andere Duitse steden bombardeerden. Maar misschien wel de ergste bombardementen waren in Japan. Op Hiroshima en Nagasaki kwamen atoombommen terecht, bommen die de Amerikanen op Japan los lieten. Eerder wilden de Japanners ook niet opgeven en de oorlog eindigen.

Operaties en veldslagen

Als je naar de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog kijkt, kom je van alle kanten verschillende operaties tegen. Om Europa te bevrijden werd Operatie Overlord ingezet. Deze staat beter bekend als de landing in Normandië, D-Day. Operatie Market Garden kwam daarna. Hierbij wilden de geallieerden vanuit de lucht de bruggen bij Arnhem en Nijmegen veroveren op de Duitsers. Ook in Afrika werden verschillende operaties gehouden. Operatie Compas en operatie Torch waren twee van de grootste operaties die in Afrika plaats hebben gevonden.

Een hele belangrijke operatie voor Hitler was de slag om de Ardennen (Het Ardennenoffensief). Hiermee heeft Hitler zijn einde uit kunnen stellen en vele slachtoffers kunnen maken in het westen. In het oosten van Europa zaten de operaties en veldslagen vooral in het begin van de oorlog (in ieder geval vanuit de Duitsers). De stad Leningrad werd jarenlang belegerd door de Duitsers. Deze hele belegering begon met operatie Noorderlicht.

Het einde van de oorlog in Europa kwam in zicht door de Russen. Zij moesten oprukken naar Berlijn om die te bevrijden en de oorlog te laten eindigen. Tijdens het Wisla-Oderoffensief wisten de Russen naar het westen op te rukken, waarna ze bij de slag om Berlijn de stad in handen kregen en Hitler besloot zichzelf van het leven te beroven en was de oorlog in Europa voorbij.
Bastogne oorlogsmuseum: museum over het Ardennenoffensief

Bastogne oorlogsmuseum: museum over het Ardennenoffensief

Bastogne (Bastenaken), gelegen in Wallonië, België, was een belangrijk onderdeel van het Ardennenoffensief in 1944. Nu is Bastogne een stad met vele verhalen over de oorlog en heeft vele musea die zij…
De Tuskegee Airmen: Afro-Amerikaanse piloten tijdens WO II

De Tuskegee Airmen: Afro-Amerikaanse piloten tijdens WO II

De geschiedenis van de Verenigde Staten staat vol van de incidenten omtrent de rassenscheiding; blank Amerika tegen gekleurd Amerika. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was er ook in het Amerikaanse leger…
Helden uit WO II: Maarschalk Bernard Montgomery

Helden uit WO II: Maarschalk Bernard Montgomery

Maarschalk Bernard Montgomery is vooral bekend van zijn optreden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zijn grootste ondernemingen waren de landing in Normandië en de gevechten in Afrika. Ook tijdens de sla…
Helden uit WO II: Veldmaarschalk Erwin Rommel

Helden uit WO II: Veldmaarschalk Erwin Rommel

Veldmaarschalk Erwin Rommel was gedurende de Tweede Wereldoorlog een held van het gehele Duitse volk. Roemrucht zijn de tactische gevechten die hij voerde met de Britse maarschalk Montgomery in het no…
Helden van WO II: Claus von Stauffenberg

Helden van WO II: Claus von Stauffenberg

Operatie Walküre had als enig doel de Duitse leider Adolf Hitler te vermoorden en de macht in Berlijn over te nemen. Zo kon de Duitse leiding eindelijk met de oprukkende geallieerden om de vredestafel…
WO II: Bombardement op Liverpool

WO II: Bombardement op Liverpool

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is in het Verenigd Koninkrijk niet alleen Londen gebombardeerd. Liverpool heeft na Londen de meeste bombardementen te verwerken gekregen. De haven was vooral van groot b…
WO II: Bombardement op Londen

WO II: Bombardement op Londen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er ook in Engeland verschillenden bombardementen door de Duitsers uitgevoerd. Steden zoals Manchester, Liverpool en Coventry werden gebombardeerd. Maar vooral Londe…
WO II: D-Day, de landing in Normandië

WO II: D-Day, de landing in Normandië

6 juni 1944, tijdstip 6.30 uur. De geallieerden staan paraat om de kust van Frankrijk aan te vallen. De Duitsers zijn lang genoeg aan de macht geweest en dat moet stoppen. Onder leiding van generaal D…
WO II: De slag om Berlijn en de dood van Hitler

WO II: De slag om Berlijn en de dood van Hitler

Het einde van de Tweede Wereldoorlog naderde. De Russen trokken steeds verder naar het westen en kwamen naar Berlijn. Aan de andere kant van Duitsland trokken de geallieerden steeds verder naar het oo…
WO II: Eva Braun

WO II: Eva Braun

Eva Braun is bij iedere kenner van de Tweede Wereldoorlog bekend als de maîtresse en, later, vrouw van de Duitse leider Adolf Hitler. Als echtpaar pleegden ze zelfmoord, nadat ze de dag ervoor in het…
WO II: Het beleg van Leningrad

WO II: Het beleg van Leningrad

Het beleg van Leningrad (operatie noorderlicht) is het langste beleg tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit beleg duurde van 8 september 1941 tot 27 januari 1944. In al die jaren lagen de Duitsers voor d…
WO II: Het bombardement op Dresden

WO II: Het bombardement op Dresden

Het was februari 1945. Nazi-Duitsland stond op het punt de Tweede Wereldoorlog te verliezen. Aan het Oostfront kwamen de Sovjetlegers in rap tempo dichterbij en aan het Westfront hadden de geallieerde…
WO II: Het bombardement op Middelburg

WO II: Het bombardement op Middelburg

Het meest bekende bombardement aan het begin van de Tweede Wereldoorlog in Nederland is het bombardement op Rotterdam. Na dit bombardement capituleerde Nederland. Maar niet geheel Nederland capituleer…
WO II: Het Wisla-Oderoffensief

WO II: Het Wisla-Oderoffensief

Het einde van de Tweede Wereldoorlog nadert. Terwijl in het westen van Europa de Geallieerden oprukken, zijn in het oosten de Russen aan hun opmars naar Berlijn bezig. Om hier te komen moest echter we…
WO II: Jaques Stosskopf

WO II: Jaques Stosskopf

Veel mensen kennen Donitz en zijn U-boot (onderzeeër) leger dat tijdens de Tweede Wereldoorlog zoveel Britse en Amerikaanse boten heeft laten zinken. Die U-boten lagen in het Franse Loriënt in een bun…
WO II: Obergruppenführer Ernst Kaltenbrunner

WO II: Obergruppenführer Ernst Kaltenbrunner

Naast Heinrich Himmler was Ernst Kaltenbrunner een tweede belangrijke figuur tijdens de Tweede Wereldoorlog. Toch kennen maar weinig mensen deze belangrijke naam. Hij was het hoofd van de Reichssicher…
WO II: Slag om de Ardennen (Ardennenoffensief)

WO II: Slag om de Ardennen (Ardennenoffensief)

De slag om de Ardennen is een laatste offensief van Hitler om het westen van Europa te behouden en er weer een deel bij terug te krijgen. Om zijn macht te behouden moest hij Nederland en België zien t…
WO II: Stanislaw (Shlomo) Szmajzner

WO II: Stanislaw (Shlomo) Szmajzner

Stanisaw Szmajzner, beter bekend als Shlomo, is één van de weinige overlevenden van concentratiekamp Sobibor in het door nazi-Duitsland bezette Polen. Hij had een groot aandeel in de ontsnapping van S…
Gepubliceerd door Sierd-jan op 29-11-2016, laatst gewijzigd op 24-08-2017. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: WikimediaImages, Pixabay
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Afrika_Korps
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Slag_om_de_Ardennen
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Beleg_van_Leningrad
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Slag_om_Berlijn