Musea over oorlogen en oorlogsvoering
Overal in de wereld zijn musea te vinden die als thema een oorlog of onderdeel van een oorlog hebben. Momenten die nooit vergeten mogen worden zijn vastgelegd met foto's, schilderijen, wapens en andere informatie. Door de eeuwen heen is de oorlogsvoering wel veranderd en ook dit is vaak in de musea wel terug te vinden.
Inhoudsopgave
Oorlogen
Al sinds het ontstaan van de mensheid op aarde zijn er al oorlogen. Zo wordt er in de Christelijke bijbel al gesproken over de oorlog met de Filistijnen. Maar ook kennen we de verhalen van het Turkse Troje. In Nederland en België zijn het vooral de oorlogen waar zij aan mee hebben gedaan van belang. Vooral de Tweede Wereldoorlog is, in eigenlijk geheel Europa, een onderdeel van de geschiedenis. Daarom ook dat vooral aan die oorlog vele musea zijn geweid. Maar België heeft ook deelgenomen aan de Eerste Wereldoorlog. Daarom dat ook daar musea van zijn. Van andere oorlogen zijn vaak ook nog wel attributen te vinden. Vele kastelen hebben in hun kamers nog wel een wapenarsenaal vanuit de Middeleeuwen.
Redenen voor oorlog
Maar waarom toch altijd al die oorlogen? Waarom leren we dan niks van de geschiedenis die overal terug te vinden is. In alle musea kun je zien wat er in de geschiedenis allemaal is gebeurd en toch blijft men vechten. En waarvoor? Er zijn meerdere redenen voor het voeren van oorlogen, denk hierbij aan: macht, het geloof, gebiedsuitbreiding, jaloezie en het beschermen van de eigen bevolking.
Oorlogsvoering
Door de jaren heen zijn de oorlogsvoeringen erg veranderd. Technologie komt in de plaats van mens en dier. Van strijden met paard en wagen naar strijden met tanks en drones. Ook in de locatie is er veranderd; van
speciale slagvelden naar de oorlog tussen de huizen in. Vroeger liepen twee strijdmachten naar het slagveld en vochten hun gevechten daar uit. Tegenwoordig worden dorpen en steden gebombardeerd en raken vooral veel onschuldige burgers betrokken bij de oorlogen. Maar door de technologie kunnen bommen wel gerichter worden afgeschoten en bestuurd, waardoor minder burgers het slachtoffer hoeven te worden.
Waarom oorlogsmusea zo van belang zijn
De geschiedenis, hoe gruwelijk soms ook, mag nooit vergeten worden. Iedereen die oorlogen nooit heeft meegemaakt kan zo toch zien en horen wat er gebeurd is. Lezen kan altijd, maar de belevenis wordt echter als je het ook ziet. Deze musea brengen je terug naar de tijd waarin de oorlog zich afspeelt, afhankelijk van het museum natuurlijk en welke oorlog het is. Je kunt van alles horen over de Tweede Wereldoorlog en de holocaust maar door het te zien wordt het echter. Het besef dat al dat ergs echt is gebeurd wordt in een museum veel meer naar voren gehaald dan in de schoolboeken. Verhalen en beelden van overlevenden van de oorlogen worden bewaard en vaak ook nog de attributen waarmee er werd gevochten; harnassen en speren uit de middeleeuwen, wapens en wapentuig uit de tijd van Napoleon of tanks en wapenuitrusting vanuit de Eerste- en Tweede Wereldoorlog. Geschiedenis die nooit verloren mag gaan!